www.zoom.hu/gazdasag/duplajara-nohet-szemetdij

és

http://index.hu/tudomany/olaj080909/

Ha valaki nem venné a fáradságot, egy kis összefoglaló:

cikk 1. bpi szemétdíjak duplázódnak, mert telitődnek a szeméttárólók, meg különbenis, az eu meg a hülye előírásai. Cikk 2.: egy thai cég előállított egy berendezést, ami a műanyag szemetet vissza tudja alakítani olajjá, és más haszonsítható anyagokká, a bp szeméttermelés nagy részét meg lehetne oldani egy 200 millás gépezettel.

 

Szóval arról van itt szó, hogy ha jól számolom, bp lakosági szemétdíja kb 7 milliárd ft, a cégessel együtt kb 10 milliárd ft, de valszeg ennél kicsit magasabb. Ennyibe kerül, hogy elszállítsák a szemetet. a fenti gép, kb 200 milláért feldologozza a szemét műanyag részét, olajat és egyéb cuccost állít elő belőle. a maradék szemét egy része elégethető (így energia nyerhető belőle), egy része újrahasznosítható, egy része pedig épitési vagy egyébb célú alapanyaggá alakítható, meg persze van hasznosíthatatlan rész is, de a teljesen ez kb 20 %-a. A budapesten termelt napi 18 miilió m3 szemétből évi 1 milliárd ft összértékű alapanyag kerelekezik, a gép energiaszükségletét a szemét elégetéséből fedezi plusz még vissza is táplál belőle, és a kinyert olajból és más alapanyagokból is lehet minden félét csinálni, pl olcsó utat. Költségoldalon pedig a szétválogatóüzem és a szállítók állnak, bárhogy számolok, az állami hitelek és kedvezmények nélkül is lehet hasítani ezen évi 30 %-os hasznot.

a kérdés az, hogy ez miért nem fog megvalósulni?

A bejegyzés trackback címe:

https://porkeporke.blog.hu/api/trackback/id/tr47656099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása