kakamátyás 2008.07.09. 11:28

eu

...tegnap egy reakciós cikk kapcsán szöget ütött a fejemben a gondolat, mi van, ha mégsem az eu (és amerika persze) a világ ura? mindig is az eu szempontjából láttuk a dolgokat, a történelemkönyvek is abból indulnak ki, hogy vagyunk mi, meg a többiek, de biztos hogy ez a jó megközelités? Már amikor azt tanultuk, hogy az iránytűt, meg a puskaport meg kitudja még mit a kis csúnya sárgák találták fel, miközben mi a kereszténységért harcoltunk, vagy mi a faszt is csináltunk, már akkor is fura volt, hogy jé, ha mi olyan kurva nagy arcok vagyunk, akkor miért is ők alkottak meg minden fontosat? Az eu a 2. és a 15. század között kb minden tudás és gondolat kiírtásán kívül mással se nagyon foglalkozott, és csak ekkor indultak be a pozitív folyamatok, bár ezek is összefüggésben voltak minden leigázható "barbár nép" kifosztásával és rabszolgává tételével. Miközben mi, a fejlett világ egy agyatlan mítosz terjesztésvél voltunk elfoglalva (plusz mindenki kiírtásával, aki ezt a sztorit a szűzről meg a fiacskájáról megkérdőjelzte), hihetetlen fejlett és kialakult kultúrák voltak szerte a világon, talán csak a hadászati tudásban és a vérszomjban voltak lemaradva tőlünk, be is szopták.

Tehát miközben meg vagyunk győződve, hogy az európai kultúra minden tudás bölcsője, nélkülünk a világ agresszív, állati sorban vegetáló kannibálok gyűjtőhelye lenne, lehet, hogy pont fordítva van, és a több ezer éve folyamatosan fejlődő kultúrák nélkülünk is életképesek lennének, ha békén hagynánk őket, és nem tukmálnák rájuk a hülyeségeinket.

Az eu és ami az elmúlt pár száz évben valóban letett valamit az asztalra, ez nem kérdés, de ez tényleg csak az elmúlt kb 3 század eredménye, előtte kicsit döcögösen mentek a dolgok, viszont annál véresebben, csak ez pár száz év már elég ahhoz, hogy innen nézve az elmúlt pár ezer év is rózsaszínebbnek tűnjön.

És most, mikor elvileg a csúcson vagyunk, a világ uraiként röhögünk minden kis büdösön, jönnek itt a vidéki suttyók, és pár év alatt behozták a lemaradást, amit felhalmoztak. Mi meg nézünk bután, hogy ez mi, hogy került elő hirtelen ez a sok kis sárga? Hogy tudják velünk felvenni a versenyt, hiszen nemrég még csak röhögtünk a vörös könyves idiótákon, most pedig lassan ők szopatnak minket, merthogy olyan addikciókat szedtünk össze, mint olaj, meg luxus, meg fogyasztás, amikre lassan nagyobb ráhatásuk lesz, mint nekünk.

Kezd az az érzésem lenni, hogy nem mi alakítjuk a világ sorsát, mi csak epizódszereplők vagyunk (voltunk), csak elhittük, amivel hitegettük magunkat, hogy ez egy fenttartható állapot, és visszafelé igazoljuk magunkat, hogy mi igaziból a grög és római kultúra jogutódaiként több ezer éves kultúra hordozói vagyunk, de valójában a pár száz éves rohamos fejlődéssel szemben Kína 2000 éves folyamatos fejlődése, vagy az indiaiak 4-5 ezer éves fejlődése áll. Az eu hatékony gazdasági, hadászati tudása nem hiszem, hogy hosszútávon is működőképes és versenyképes lenne, és már megint elfelejtettem, hogy mit akartam ebből kihozni...

ja, és ha valaki azt hinné, hogy a keresztesháborúk ideje lejárt, olvassa el a linkben foglaltakat, szerintem vicces:

http://edition.cnn.com/2008/US/07/08/atheist.soldier/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://porkeporke.blog.hu/api/trackback/id/tr93560195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása